Grenar

taijjian_outside.jpg

Taijiquan (Taiji, Tai Chi Chuan, 太极拳) ‒ Styrka och mjukhet

Taijiquan är en traditionell kinesisk kampkonst utgående från principen att mjukhet kan övervinna kraft. Taijiquan utvecklar grundkonditionen, uthålligheten, flexibiliteten och balansen samt stärker vitaliteten. Sporten är lämplig för alla åldrar och konditionsnivåer, och nybörjaren behöver inte ha särskilt bra grundkondition eller använda dyra redskap. Taijiquan är bra träning för den moderna människan med ett stressigt liv.

Kärnan i taiji är filosofin om yin och yang, som beskriver förekomsten av två motsatta krafter. Yin och yang är beroende av varandra och bildar tillsammans livets helhet. Rörelsemönstren i taiji beskriver växlingen mellan yin och yang.  Rörelserna i taijiquan-serierna har utvecklats från kampsportstekniker med slag, sparkar och blockeringar.  Till taiji hör också praktiska push-hands parövningar (tuishou).  Alla kampsportselement finns i taijiquan. På Helsingfors Wushus övningar tränas taiji till musik.

Oavsett gren är de grundläggande principerna i Taiji desamma: lugn, koncentration, avslappnad kropp och avslappnat sinne samt naturliga rörelser, som utförs utan synlig ansträngning. Andningskontroll är också en viktig del av taijiquan. Jämn och kraftfull andning stärker hjärtat samt blod- och lymfcirkulationen.

zf_taijijian.jpg zf_taijiquan.jpg
Missing flash plugin. Download here.

Shifu Zhang Fangs taijiquan 32 rörelsemönster.