Lajiesittelyt

Harrastajat kertovat

Marko, 32 v.

harrastanut noin vuoden taijita (24 yang taijiquan) ja qigongia:

“Hain vaihtoehtoa joogalle. Nopeasti huomasin, että taijin tietä on mukava kulkea, mm. venyvyys ja kehon hallinta ovat kasvaneet huomattavasti. Aluksi haasteena oli muistaa liikesarja, mutta kunhan kävin harjoituksissa niin liikkeet jäivät mieleen. Virheitä tulee tietysti, mutta niin niitä on tullut kaikille muillekin ja niistä pitää ottaa oppia.Taijin koukuttavuus on siinä, että itsensä saa haastaa jatkuvasti uudenlaisilla asioilla ja oppimisella. Pisteenä i:n päälle on vielä opettaja, Shifu, jonka persoona on vailla vertaa.”

chris.jpg

Chris, 72 v.

harrastanut noin 10 vuotta taijita ja hallitsee 6 liikesarjaa (taijiquan yang 24, 40, ja 42; taijijian 32 ja 42 sekä Wu-tyylin sapeli ja qigong baduanjin):

“Nuorena en ollut liikunnallisesti aktiivinen, mutta iän myötä tuli jopa tarve liikkua. Harrastin tavallista kuntojumppaa, mutta kaipasin jotain muuta. Tuttavan vihjeen kautta päädyin Helsingin Wushu ry:hyn. Jatkan, koska en yksinkertaisesti enää pärjää ilman taijita. Harjoittelu pitää minut sekä fyysisesti että psyykkisesti virkeänä. Treenien ryhmähenki on iloinen, avoin ja kannustava. Taijita harrastaakseen ei tarvitse olla Kiinan-tuntija, mutta on hyvä olla avoin toisenlaiselle ajattelutavalle. Taijin oppiminen ei ole nopea, eikä aivan helppoa, mutta sitkeys kannattaa. Vielä kymmenen vuoden jälkeen voi nauttia uusista onnistumisista myös osa-alueilla, joissa on luullut olevansa aika varma. Tunnetta kun liike tai jopa liikesarja toimii kokonaisvaltaisesti ei voi sanoin kuvailla.”

tiina.jpg

Tiina, 24 v.

on harrastanut Wushu Kung Futa päälajini Chang chuan neljä vuotta:

”Aloitin wushu-kung fu:n, koska se vaikutti mielenkiintoiselta yhdistelmältä hyppyjä, esteettisiä liikkeitä sekä kamppailutaitoa. Lajin monipuolisuus sekä vaikeus viehättivät minua. Wushua ei voi koskaan osata täydellisesti, aina on jotakin uutta opittavaa. Wushussa harjoittuu myös mieli, keskittymiskykyä vaaditaan kovasti sekä kärsivällisyyttä ja kunnianhimoa jos haluaa kehittyä. Wushussa meillä on myös kiva porukka joka tekee harrastuksesta mielekkäämpää. Hyvien kavereiden kanssa on paljon mukavampi treenata kuin yksin. Aloittaville neuvoisin olemaan kärsivällisiä, sillä lajia ei opita yhdellä kurssilla. Myös mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kannattaa parantaa notkeutta, sillä myöhemmin siitä on kovasti hyötyä.”

mirkka.jpg

Mirkka, 43 v.

on harrastanut taijia jo 20 vuoden ajan useamman opettajan johdolla ja vuodesta 2003 lähtien shifu Zang Fangin opissa:

”Säännöllistä taijin harrastamistani ovat hidastaneet raskaudet ja vauvanhoitoajat. Tosin viimeisimmän raskauden aikana kävin taijitunneilla vielä raskausviikolla 39. Myös mahassa oleva lapsi tuntui pitävän taijista. Olen voinut turvallisin mielin harrastaa taijia raskausaikanakin shifu Zang Fangin opetuksessa. Pidän Zang Fangin tunneista, koska liikkeet tehdään tarkasti, niitä harjoitellaan rutkasti ja virheliikkeet korjataan. Kertaan mielelläni jo osaamaani taijiquan 24 –liikesarjaa, sillä oppiminen on jatkuvaa. Kertaaminen ei kuitenkaan ole tylsää, päinvastoin. Aion harrastaa taijia jossain muodossa koko loppu elämäni, koska taiji tekee hyvää keholle kuin mielelle. Taijissa "maalliset murheet" unohtuvat ja hetken voin hengähtää arjesta sekä ladata akut.”