Lajiesittelyt

Changquan (长拳) ‒ Nopeutta ja tarkkaa voimankäyttöä

Changquan on yleisnimitys useammalle samantyyliselle wushu-lajille. Changquanille ovat tyypillisiä laajat ja ylväät asennot sekä nopeat ja voimakkaat liikkeet. Changquan sisältää sekä hitaita että nopeita liikkeitä ja runsaasti korkeita hyppyjä, jotka vaativat notkeutta, nopeutta ja tarkkaa voimankäyttöä. Changquan soveltuukin parhaiten nuorille ja lajin harjoittelu kehittää tehokkaasti nopeutta, voimaa ja notkeutta.

Joissakin Changquan tyyleissä iskulauseena on "paras puolustus on vahva hyökkäys", jolloin harjoittaja aloittaa niin agressiivisen ennaltaehkäisevän isku, että vastustajalla ei ole mahdollisuutta hyökätä. Toiset korostavat puolustusta. Edistyneitä Changquan tekniikoita ovat “qin na” nivelten lukitsemistekniikat ja “shuai jiao” heitot ja alasviennit. Changquan lajeissa käytetään keppiä, sapelia, miekkaa sekä keihästä.

Changquan tyylin katsotaan sisältävän tasapainoisesti käsi ja jalka tekniikoita, mutta erityisesti se on tunnettu vaikuttavista akrobaattisista potkuista. Esitystapahtumissa Changquan tekniikat ovat näyttäviä akrobatiikan, pyörimisen sekä hyppyjen ansiosta. Modernit Changquan liikkeet vaativat venyvyyttä ja urheilullisuutta.

Master (shifu) Zhang Fang demonstrating wushu kungfu kick


Flash puuttuu. Lataa se tästä.

Lapsiwushussa opitaan Changquanin ensimmäisen duanin liikesarja. Julkaistu YouTube:ssa.

Flash puuttuu. Lataa se tästä.

Chanquanin kuudennen duanin liikesarja soveltuu edistyneille harjoittelijoille. Julkaistu YouTube:ssa.

Nanquan (南拳) ‒ Lujuutta ja nopeutta

Nanquanilla tarkoitetaan kungfu-tyylejä jotka ovat syntyneet Jangtse joen eteläpuolella. Nanquanissa painopiste on alhaalla ja lyöntitekniikat ovat monipuolisia.

Tukevat asennot, nopea askeltyö ja lantion käyttö voiman tuottajana kuuluvat olennaisesti Nanquaniin. Tyyliin kuuluvat myös terävät huudot, joilla painotetaan lyöntien voimaa. Esimerkiksi japanilaisissa itsepuolustuslajeissa löytyy vastaava "kiai-huuto". Nanquan onkin vaikuttanut useisiin japanilaisiin lajeihin kuten karateen.

Perinteisesti nanquanissa on vähemmän potkuja ja akrobaattisia hyppypotkuja kuin pohjoistyylissä (changquan), mutta nykyään siihenkin on lisätty näyttävyyden lisäämiseksi hyppypotkuja ja volttiteja. Nanquaniin kuuluu myös omat asetekniikat, kuten Nandao "etelätyylin sapeli" ja NanGun "etelätyylin keppi". Näille tyyleille on myös ominaista vyötärön liikkuvuus, nopea jalkatyö ja voimakkaat iskutekniikat.

Southern wushu kungfu style stance


Flash puuttuu. Lataa se tästä.

Nanquanin kolmas pakollinen liikesarja.
Julkaistu YouTube:ssa.